"KNOWLEDGE IS POWER"

Bra att veta

2013 BESLUTADE SLAO - SVENSKA SKIDANLÄGGNINGARS ORGANISATION ATT GODKÄNNA SNOWSCOOT & SNOWBIKES/SKIBIKES SOM ÅKREDSKAP I MEDLEMSANLÄGGNINGARNAS LIFTAR OCH NEDFARTER. DET ÄR DOCK UPP TILL VARJE ENSKILD ANLÄGGNING ATT SJÄLV BESTÄMMA VILKA ÅKREDSKAP SOM SKA VARA TILLÅTNA.

Snowscoot
Snowscoot

Snowscoot* är en typ av snöcykel med inspirationen hämtad från BMX, att kunna åka BMX-cykel vintertid var målet men då fick den lov att utrustas med skidor/snowboards istället för hjul. Resultatet av den nu beprövade konstruktionen gör den idealisk för att framföras i pist samt i djupsnö. Den har ingen sadel, utan du står på en plattform nära snön/brädan för att få så nära kontakt mot underlaget som möjligt. Likt snowboard/skidor/cykel arbetar du med att förflytta tyngden och kroppen, för att gå från kant till kant. Styret används inledningsvis i en sväng för att bestämma färdriktningen.

Skibike
Skibike

Ski bike (typ 2) * grundades på iden om att ta freeride-cyklingen till snön. MTB-cyklister designade skibiken utifrån vanliga cykel-komponenter för att kännas som en mountainbike, men med skidor istället för hjul. Inga bromsar, du bestämmer hastighet och inbromsning med hjälp av stålkanterna på skidorna. Du använder samma åkteknik som på en snowscoot men du står lite högre upp från backen på trampor/fotstöd samt att skibiken har en sadel. Det finns fler varianter på skibikes, heldämpad eller hardtail. Det här beskriver typ 2 och du kan läsa mer om de olika varianterna i pdf. dokumentet lite längre ner på sidan.

Säkerhet! Fråga alltid innan du åker i en skidbacke om det är tillåtet att framföra din snowscoot eller skibike. Använd alltid hjälm och fångrem. Fångrem ska alltid vara fäst vid din kropp vid pist och liftåkning. Det är du som är personligt ansvarig över din utrustning och ska förvissa dig om att den är i säkert skick och säker att använda. Egentillverkad utrustning rekommenderas inte och är heller inte tillåtet i en skidanläggning. När du inte använder din snowscoot eller skibike , lägg den ner och/eller lås fast den så att den inte kan glida iväg och skada person eller egendom. Visa hänsyn och var vänlig mot alla, det gynnar sporten och antalet skidanläggningar som tillåter oss.

"SMAKEN ÄR SOM BAKEN" GILLAR DU CARVINGSVÄNGAR ELLER TRICK I PARKEN SKA DU VÄLJA EN SNOWSCOOT. EN SKIBIKE PASSAR FÖR DEN INBITNA CYKELFANTASTEN SOM BRUKAR CYKLA UTFÖR ELLER DEN SOM ABSOLUT MÅSTE HA EN SADEL.

En Snowscoot eller skibike är kompatibel med de flesta vanligt förekommande liftar i en skidanläggning. Det är enkelt att lära sig åktekniken om man har erfarenhet från skidor eller snowboard. Även de som vanligtvis inte åker utför brukar snabbt komma underfund med tekniken . Skonsam mot kroppen om du tex. har dåliga knän och inte kan åka utför annars. Du sitter inte fast med fötterna och kan använda vanliga vinterskor.

Höga farter, carving, pudersnö, stora hopp, feta trick eller bara glida omkring? Inga problem!

Snowscoot & skibikes passar även utmärkt i uthyrningsverksamhet samt som alternativ för personal att förflytta sig i en skidanläggning.

*DET HÄR ÄR INGA LEKSAKER UTAN ETT YTTERST KVALIFICERADE REDSKAP FÖR UTFÖRSÅKNING I SÅVÄL PIST SOM I OFFPIST OCH SKA INTE FÖRVÄXLAS MED BILLIGARE VARIANTER.